Inledning

Laxfisket i Östersjön är en resurs som förvaltas gemensamt av EU. EUs mål med fisket är att samtliga vildlaxbestånd skall ha en gynsam bevarandestatus. Det överskott som eventuellt uppstår skall nyttjas genom att fiska bestånden på ett hållbart sätt. Detta mål skall nås genom att samtliga vildlaxävar har en smoltproduktion på 75% eller bättre. Sjutiofem procent motsvarar ett genomsnitt av älvarnas maximala hållbara uttag (MSY; maximun sustainable yield). Efter rådgivning från Internationella havsforskningsrådet (ICES) beslutar EUs ministerråd om en totalkvot (TAC) för Östersjön. Denna TAC fördelas mellan länderna enligt en överenskommelse baserad på tidigare fiske. Sveriges andel av TAC är 28%. TAC var 2015 95928 laxar varav Sveriges del var 26870.

Förvaltningen i Östersjön försvåras då det totala beståndet består av både odlad och vild lax. Den odlade laxen sätts ut i de älvar där naturlig reproduktion försvunnit på grund av vattenkraft. I de vattendomar som ger rätt att nyttja älvarna bestäms hur mycket smolt som skall sättas ut för att kompensera fisket. De vilda laxbeståndens status varierar kraftigt och vissa älvars prodoktion ligger nära TAC medans andra producerar långt under kapacitiet och är mycket känsliga för uttag. För att styra fisket mot odlad fisk samt fisk från de livskraftiga vildlaxbestånden har Havs och vattenmyndigheten styrt det svenska yrkes fisket mot kustområdet. Detta gör att man får en bättre kontroll på vilka stammar som beskattas. Den svenka kvoten delas även upp i en del för odlad och en del för vild lax. Yrkesfiskarna rapporterar löpande in sin fångst och när kvoten är nådd stoppas fisket. Vid fiske med skonsamma redskap finns möjligheten att återsätta vild fisk. Odlad fisk kan identifieras genom att dess fettfena klipps innan utsättning. Det enda svenska fiske på blandbestånd som kvarstår är fritidsfiske med trollingbåtar.

Det svenska trollingfiskets fångster uppskattades 2011 till ca 7000 laxar. Eftersom ursprung på fångsten inte går att påverka finns risk att uttag av en extra känslig stam blir får stor. Man undersökte även vliken effekt olika dagskvoter skulle få på det totala uttaget. Då antalet fiskedagar med fångster över en fisk var relativt låg så skulle en dagskvot inte ge någon större effekt. För att begränsa fångst av vildlax av okänd stam valde man att införa ett förbud att landa lax med intakt fettfena vid trollingfiske i Östersjön. Denna rapport är en uppföljning av 2011 års undersökning för att undersöka hur fångsterna fårandrats. Särskilt fokus läggs på att kartlägga fördelning mellan odlad och vild lax. Vi analyserar även trollingfiskares kommentarer angående dagens förvaltning av laxfisket.

Metoder

För att uppskattat fångsten av lax per ansträngning samlade vi in fångstrapporter från trollingfiskare. Metoden följer i stora drag samma upplägg som den undersökning som gjordes 2011. En enkät som om ställde frågor om antal fångade laxar och öringar per trollingtur, antal avlivad respektive återsatt fisk samt om den återsatta fisken hade fettfena eller inte. För varje fisketur registrerades vilken hamn man utgått från, fisketid i timmar, antal beten och antal personer i båten. På svarsformuläret fanns plats att rapportera tre fisketurer och respondenterna uppmanades att ta med både turer med och utan fångst. Detta för att minska att turer dår man fångat fisk överrepresenteras vilket annars är vanligt vid frivillig fångstrapportering.

Enkäten kunde besvaras antingen via ett webformulär eller på ett pappersformulär som distribuerades via hamnpersonal, stugbyar och fiskebutiker som ofta frekenteras av trollingfiskare. Tvåhundrafemtion pappersformulär delades ut tillsammans med ett returkuvert med betalt porto. Dessuton gjordes ett fältbesök i Simrishamn den 24-25:e april där trollingutrustade båtar som återvände till hamnen intervjuades.

Resultat

Fångster

Totalt svarade 44 på undersökingen. Antal fisketurer som rapporterades var 125. En trollingtur var i snitt 8.6 timmar lång. Den längsta turen var 15 timmar och den kortaste 3 timmar.Vid dessa fisketurer fångades totalt 139 laxar varav 44 behölls, vid 45 % av fisketurerna fångades ingen lax (Figur X).

I snitt har man fiskat 7.7 timmar för varje fångad lax och 24.5 timmar för varje lax som behålls. Medelvikt på behållen lax var 10.5 kg och den största rapporterade fisken vägde 20.98 kg.

Antal rapporterade trollingturer per hamn samt antal behållna och totalt antal fångade laxar.
Harbor trips Kept Total
Simrishamn 31 14 37
Hasslö 19 5 30
Bornholm 15 2 11
Sandhamn/Blekinge 12 4 7
Grisslehamn 8 4 8
Nynäshamn 6 1 1
Ystad 5 3 18
Kåseberga 5 1 3
Skillinge 4 3 6
Landsort/Öja 4 1 2
Gålö 3 1 1
Sundsveden/Östhammar 3 1 3
Gislöv 2 2 5
Abbekås 2 1 4
Nynäs slott 2 1 1
Torhamn 2 0 0
Data saknas 1 0 2
Nåttarö 1 0 0

Analys av trollingfiskares kommentarer

Av de fiskare som lämnat rapporter har vi fått in kommentarer från 14 stycken.Taggmolnet i figur X över de ord som förekomm i kommentarerna ger en uppfattning om vad kommentarerna handlar om. Förutom kommentarer som lämnats skriftligt (se Appendix) så mottog jag flera muntliga kommentarer vid fältbesök i Simrishamn i April.

Kommentarer tar främst upp tre områden som man upplever problematiska:

  1. Regeln som förbjuder trollingfiskare att behålla fisk med fettfena
  2. Orättvisa regler som går skillnad på sportfiske i havet (trolling) och sportfiske i älvarna.
  3. Orättvisa regler mellan länder då trollingfiskare från t.ex, Danmark eller Tyskland, ej har samma fångst begränsningar.

Ett återkommande förslag för att lösa punkt 1 och 2 är att samma regel som gäller i älvar skall gälla även för trollingfisket. Det vill säga 1 lax per dag och fiskare får behållas. även någon form av årskvot nämns som en möjlig lösning. Många upplever också att svenska trollingfiskare är orättvist behandlade i jämförelse med både de som fiskar i älv och trollingfiskare som utgår från andra länder än Sverige,

Diskussion

Appendix

Kommentar 1:

Det borde finnas en baglimit per fiskare och dag oavsett odlad eller inte. Då jag jobbar som guide kan jag inte nog poängtera hur viktig en stor lax är för en gäst att ta hem som trofe. Det kanske är den enda lax de tar i hela sitt liv eller kanske den största.Samtidigt ser jag att vana fiskare med stolthet släpper tillbaka fisk.Det är stor skillnad på de som fiskat förut och de som fiskar för första gången vad gäller C/R även visavi odlad fisk! Uppskattad vikt från behållen fisk är baserad på att gästerna vill ha med sej en lax hem om det finns möjlighet!

Kommentar 2:

Alla länder runt Östersjön som planterar ut lax måste låta den fenklippas. Fisket med fällor utefter Norrlandskusten måste begränsas ytterliggare. Fisket i Östersjön med utgång från dansk hamn måste regleras på mostsvarande sätt som från svensk.

Kommentar 3:

Jag tycker i stort att förvaltningen ligger på en bra nivå, jag har dock synpunkter på att man får avliva all fisk utan fettfena. I min värld så hade en begränsning på antal fiskar per år varit bättre eller kanske rent av 1 fisk per man och fiske tillfälle. Den lagstiftningen som finns idag är relativt uddlös då det inte finns möjlighet för myndigheterna att utföra kontroll. sen finns det synpunkter på att man kan beskatta åar som Mörrumsån där det endast finns vildlax, men samtidigt kan man inte fånga och behålla en sådan lax om den är fångad i havet. Sportfiske är ju trots allt enaktivitet som för mycket gott med sig till Sveriges befolkning och våra turister, det borde inte vara förbehållet några få personer som fiskar i å och älv eller vår “Guider” att profitera på.

Kommentar 4:

Finns det ingen chans att man kunde behålla en lax / man / dag, oavsett fettfena eller inte?

Kommentar 5:

Samma regler bör gälla för alla länder runt östersjön. Även samma regler för de som fiskar i älv som öppet vatten.

Kommentar 6:

Har trollat lax sedan 2003 och mängden lax har ökat markant de senaste tre åren. I år är det otroligt mycket vild (eller oklippt)lax. Detta märktes av även förra året då vi nästan uteslutande fångade lax med fetfenan kvar. I år har det varit i regel färre laxar per tur men i gengäld betydligt högre snittvikt. Vi har i princip fått endast 1-2 laxar på de fyra turer vi varit ute på denna vår men vi har vid varje tillfälle haft minst en lax över 10 kg. Vi använder gummihåv och väger laxen snabbt i håven innan vi returnerar den.

Storleken på laxen har ökat generellt då det fångas väldigt mycket stor fisk och i år är det redan rekord i antal 20+ kilos laxar som fångas. Facebookgruppen “Vi som gillar trolling” har 3.600 medlemmar varav merparten trollar lax och lägger upp rapporter om sina fångster dagligen. Alltså en mycket bra källa för information. Jag har redan länkat till er undersökning där men det finns all anledning att ansluta sig till den gruppen och bilda sig en egen uppfattning.

Med vänlig hälsning Staffan

Kommentar 7:

9 av 10 laxar som hugger har fettfenan kvar.

Kommentar 8:

Huvudlös regel vad gäller trollingförbud ang ilandförande av fettfeneklippt lax.

Kommentar 9:

Det förbud som nu finns mot att behålla fisk som har fettfenan kvar kan undergräva trollingfiskarnas förtroende mot myndigheterna då bestämmelserna upplevs som inkonsekventa och diskriminerande. Personligen släpper jag all lax med fena men upplever likväl det udda att man i vildlaxälvar får avliva fisk som man vet är vild och dessutom på lekplatsen. Att jag inte får avliva en lax, under vandring eller uppväxtfas, med fenan intakt där ursprunget är okänt (vild eller odlad som inte klippts) och som fortfarande har en lång och farlig resa framför sig är slående inkonsekvent. Bättre då att införa totalt förbud i hela landet att avliva fisk med fenan intakt alternativt införa en bestämmelse om en (1) lax per man och dag vid sportfiske i hela landet. Om förbud ska införas borde det logiska första steget vara att avbryta allt fiske i lekälvar och dess mynningsområden.För sportfiskets intresseorganisationer borde man aktivt verka för att minimera spöfiske på lekmogen (höstfiske) lax i vildlaxälvar.

Kommentar 10:

jag förstår att vi trollare fiskar på blandbestånd, jag tycker ändå att det vore bättre/smidigare om man fick behålla en fisk per dag och person, alt per båt.

Mvh Filip

Kommentar 11:

Försöka jämna ut reglerna mellan sportfisket i älvar och hav. Försvåra försäljning av svart-lax. Granska fällfisket vid älvarna.

Kommentar 12:

Ändra regel ang krav på återutsättning av lax med fettfena. Inför i stället en begränsning till en lax /person och dag.

Kommentar 13:

Hur kommer det sig att när jag trollingfiskare inte får ta upp fisk med fettfena? Jag kan fiska i en lekälv och klubba samma fisk (med fluga och spinn). Hade jag varit yrkesfiskare kunde jag fiska med både nät och fälla i och utanför lekälvar (med tusentals fenfisk på mitt samvete) och det går hur bra som helst. Var finns logiken i det hela, vad vill ni uppnå med detta skeva tankesätt? Det är ju ingen hemlighet att sportfisket ger mer tillbaka än yrkesfisket i arbetstillfällen och skatteintäkter.

Kommentar 14:

Fisken var en odlingsfisk, för korta gällock och runda fenor.